Cevat Şakir Kabaağaçlı – Anadolu Efsaneleri Şevket Yılmaztürk

 

Yazarı: Halikarnas Balıkçısı – Cevat Şakir Kabaağaçlı.

Dr. Şadan Gökovalı’nın baskıya hazırladığı, kapağı Fahri Karagözoğlu’nun yaptığı Bilgi Yayınevinden, 1983 de dördüncü baskısı yapılan 146 sayfalık kitabın PDF sini okudum. Emekli olduğum yıl okuma için zamanım çoğaldı. Efsaneler, mitolojiler ilgimi çekiyordu. Tahsin Mayatepek’in raporlarını okudum. Mayalar, İnkalar, Astekler, Mu kıtası, Mısır Piramitleri, inançlar, Çin’in sakladığı Türk piramitleri, inanç ritüelleri derken lise yıllarından kulak dolgunluğum olan Halikarnas Balıkçısı’nın kitaplarının PDF’sini gördüm. Okumaya başladım.

Çocukluğumda okuduğum Battal Gazi Destanı, destanın yaşandığı zaman dilimi ve Türklerin Anadolu’ya girişlerinden 3-4 yüzyıl önce yaşananların ilgisini aradım. Gizemi çözmeye çalıştım. Aşil’in topuğundaki sır neydi. Eski şamanların sağaltımları Kızılderililerin danslarına karıştı. Homeros’un destanında anlatılanların geçtiği topraklarda yaşayanlar zeytin dalında dostluğu kardeşliği arayanların binlerce yıl öncesi kemiklerindeki DNA yolculuğunda % 99 eşleşmemiz, buluntularda şamanizmde görülenlerin bulunuyor olması ilginçti.

Kıbele’nin tapınmak için Kabe’ye götürülüşü, Kartaca’yı ele geçiremeyen Romalıların güç toplamak için Sivrihisar yakınlarındaki tarihi Pessunuz antik şehrinde bulunan ünlü tapınaktaki koca Kıbele taş heykelini Çanakkale’ye taşıtması, gemiye yükleyip, Kartacalı komutan Hannibal karşısında güç devşirmesi, Luvi uygarlığını yaratanların Mu kıtasından kurtulanlardan olup olmadığı, Mısır ve Çin’deki piramitleri yaratanlarla ilişkileri karışık, karmaşık belki de anlaşılması çok yalın gerçek olarak önümüzde.

Günümüzde Eski Yunan uygarlığında Anadolu’nun, Anadolu insanının yeri ne? Baklavamıza, rakımıza folklarımıza hoyratça konan Yunan, Anadolu’nun mitoslarını alarak mitolojilerine de mi el koyuyor! İslamiyet geçmişte yarattığımız tüm, tüm değerlerimizi unutturarak bizi köksüz arap sever topluluk mu yapıyor? Amca ve baba adını taşıyan Cevat Şakir Osmanlı saray yönetiminde bulunan köklü aile çocuğu, köken olarak Afyonlu. Özel eğitimden geçiyor, Oxfort’ta yakınçağ tarihi okuyor. Kendine güvenli, biraz da şımarıkcadır. Güzel İtalyan kızı Agnesia Kafiera ile evlenip 1 yıl İtalya’da kalır, resim dersi alır. Yurda döndüğünde babasının Atina ve Girit’teki mal varlığı elinden alınmış, zordadır. Afyon Kabaağaç’lıdaki çiftliğe dönerler. Tatsız olaylar olur Cevat Şakir babasını öldürür. Afla hapis yaşamı sona erer, pişmanlıkları, duygusal çöküşe dönüşür.

İstanbul’da denizi gören camileri dolaşır. Yazdığı bir yazı ile idamdan zor kurtulur Bodrum’da kalebentliği cezası verilir. Bodrum aşkı başlar. ‘Halikarnas Balıkçısı’ takma adıyla yazılarını sürdürür. ‘Mavi Anadoluculuk’ akımını yaratır.

Anadolu Efsaneleri kitabı bu türün güzel örneklerinden. Dildeki yalınlık anlatımdaki ustalık insanı sarıp sarmalıyor. Amazonlar Sümer tanrıçası İnanna’nın kızlarıdır sanki. Cesur ve savaşçı. Erkeklerle yarışan Dede Korkut kızlarıdır. Güzellik yarışmalarının yapıldığı yerdir Anadolu. Zeus’un kükrediği, Midas’sın kulaklarını sakladığı topraktır Anadolu. Keçi ayaklı Pan’ın flütü ile büyülediği, tanrıların şehirleri, Samsundan başlayıp Karadenizden Marmara, Ege, Akdeniz boyunca yayılmış antik kentler kurulur. Mavi Anadolu’da Efes, Milet, Knidos, Olimpos, Myra, Aspendos. İçe doğru, Gordion Hattuşaş, Ani, Göbekli tepe, Magnesia, Çatalhöyük, Zeugma v.b. Cevat Şakir efsaneleriyle antik kentleri dolaştırırken Parisi alıyor yanına. Zeus’un Titanları Dede Korkut’un Tepegöz’üdür Olimpos dağında kalır. Tanrıçalar tüm güzellikleriyle salınır, yeşil ovalarda, gümüş derelerde, sonsuz güzelliğin Anadolu’sunda…

Bodrum’a palmiyeleri kazandıran Cevat Şakir greyfutla tanıştırır. Begonviller, mimozalar, gelin çiçekleri onun armağanıdır Bodrum’a. Anadolu Efsaneleri okunduğunda sorular, sorular yoğunlaşıyor… Caka sattıkları uygarlık onlara mı özgü… Yoksa dinsel etkilerle onlara yamayan biz miyiz?

Mavi Anadolu’muzu tanıtan Halikarnas Balıkçısı var olasın. Bodrum’dan açılan bu pencere yeni güneşlere açıyor bilgi dağarcıklarını…

20 ŞUBAT 2021 ŞEVKET YILMAZTÜRK / ESKİŞEHİR

ŞEVKET YILMAZTÜRK son yazıları (Hepsini Gör)
7

Bu yazıyı da okuyabilirsiniz

Aklınızla Kalbinizi Uzlaştırın Hüseyin Güdücü Kitap Tanıtımı

Kitap Tanıtımı

3 Yorumlar

  1. Kutluyorum.Cevat Şakir Kabaağaçlı 2nın her yerde eli var. Marmaris’e dönen yoldaki Okaliptüsler bataklığı kurutmak için onun emekleriyle dikilmiş şimdi sevgi yolu oldu.Yapıtlarına hayran olan biriyim o kadar doğacı, okadar denizci….

    1
  2. Kitap tanıtımı ve Cevat Şakır Kabaağaçlı diğer adıyla Halikarnas Balıkçısı nin tanıtımı çok başarılı olmuş.Elinize sağlık.

    1
  3. Bodrum’u “Bodrum” yapan, “Mavi Yolculuk” ve Bodrum’a özgü teknelerin icatcısı Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı bu kitabıyla Anadolu efsanelerinden günümüze ulaşan kültürel kalıntıları irdeliyor. Önemli bir kitap.

    5

Bir cevap yazın