“Kişinin kendi varlığına ya da dış dünyaya ilişkin doğrudan edindiği sezgisel ve düşünsel bilgi, şuur. – Bir şeyin varlığına, gerçekliğine ilişkin zihinde açık seçik beliren temel düşünce. Tarih bilinci, sınıf bilinci (3)”
“Kişinin kendisine, yaşantılarına, çevresine, öteki kişilere, bir bütün olarak içinde yaşadığı dünyaya ilişkin farkındalığı, yaşanan deneyimlerden kendiliğinden doğan kendinin farkında olma görüngüsü(4)” “Farkında olma görüngüsü” tek sözcükle “farkındalık”tır bilinç, bilinçli olmak. Ne var ki her bahçede açmayan çiçek gibi, her beyinde oluşmuyor sanki. Eğitim düzeyi ve toplumsal konumu ile sıradan diyebileceğimiz insanlarda “üst düzey” bilinç olabiliyorken, eğitim düzeyi ve toplumsal konumu üst düzey insanlar bilinçsiz olabiliyorlar. Bu durumda beynimizi inançtan bağımsız akılcı yönde kullanmayla bilincin doğru orantılı olduğunu söyleyebiliriz sanıyorum. Böyle de olsa eğitimin bilince katkısını yadsıyamayız. Farkındalığın farklı olması, bilinç düzeyine ulaşması İçin bilgi gereklidir, sorgulayarak edinilen doğru bilgi, konu ile ilgili verileri yerli yerine koyma, yaşanmış olaylardaki sonuçları değerlendirme ve olay hakkında neden sonuç ilişkisi kurma bilinçli olmak demektir. Bilinçli olmak, yaşam koşusundan aklı her durumda önde tutmak, sınıf bilinci, ulus bilinci, yurt bilinci gibi her konuda bilinçli olmayı içerir.Bilinç gökten düşmedi, ama yerde de bulunmaz. İlk kez Anadolu’da, Milet’te, Miletli Anaksimandros (İÖ 610-545) ve Thales (İÖ 624-546) tarafından o güne kadar insanlara mutlak doğru diye dayatılan inanç kökenli dogmaların sorgulanması ile insan bilinci uyanmaya başladı. O gün, bu gün, dünyaya akıl penceresinden bakanlar bilinç giyinip kuşanır, bilinçle donanırlar ve uygarlık yarışında önde koşarlar.
(1) – Hoimar Von DİTFURTH / Bilinç Gökten Düşmedi / Cumhuriyet Kitapları s.13-14-17
(2) – Ahmet İnam
(3) – Büyük Larousse Cilt:4 s.1643
(4) – Vikipedi
- Yunan AskerlerininBakışıyla Anadolu Harekatı İlyas Küçükcan-Ethem Arı - 9 Kasım 2022
- Geleceğin Türkiye’siEthem ArıKatkı: 4 - 31 Mart 2022
- Gazetecilik Ethem Arı - 12 Mart 2022
Bilinç için eğitimin önemi elbette çok önemli, eğitimli bilinçsiz olmak… düşünsel eğitimin getirisidir diye düşünürüm bilinci. Düşünsel eğitim için zaman ve donanımın kaçınılmaz olduğuna da inanırım. İlgi alanıma giren konular. Çok teşekkürler
Hemsehrim.Akil,bilinç,evrim gibi bilimsel konuları ele alıyor ve güncele de bağlayarak çok güzel yazılar sunuyorsunuz.Uzun araştırmaların özeti olan bu yazılarınız çok yararlı oluyor.Emeginize sağlık.
Ethem Öğretmenim. Adına aydınlanma dediğimiz, akılcı , laik, analitik , demokratik bilinç keşke, gökten zembille ineydi diyesim geliyor. Ne güzel olurdu. Kafasına denk gelen hidayete ererdi.😀