Sonbahar yağmurları yağmaya başladı. Datça’da, bu mevsimde yenilen ve çok sevilen Garaville yemeği, toplanışından yapılışına kadar her aşamasını Şef Murat Balıkçı’dan öğrendik.
Şef Murat Balıkçı; “Garaville, Datça mutfağına ait, çok sevilen bir yemek ama malzemesi mutfaklarımızda kullanmaya pek alışkın olduğumuz bir ürün değil. Çünkü Garaville, salyangoz kullanılarak yapılıyor. Fransız mutfağındaki Escargot’nun bir benzeri olan Garaville, Kıbrıs’ta da Garavolli olarak biliniyor.
Size, annem usulü, Kızlanlı Lilay Anne elinden (annem) tarifi vereyim:
Gün doğmadan, diken, çalı ve tarladan ilk yağmur sonrası toplanır. (Tarlalar çimlendiğinde toplanmaz diyor.) Garaville yemeği;
Malzemeler:
1 kilogram Garaville
2 adet kuru soğan
1 adet sivri biber
3 adet domates
2-3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Yapılışı: İlk önce, toplanan Garaville’ler tuz ile ovulur. Salyası vs. çıkması için bol suda yıkanır. Kaynar suda, 5 defa, her defasında ayrı ayrı kaynatılıp dökülür suyu. 5. kez kaynatıldığında, Garaville’ler yahni için hazırdır.
Zeytinyağını tencerede kızdırıp, önce soğanı sonra da biberi kavurun. Küp küp doğradığınız domatesleri ve salçayı da ilave edin. Tuz ve karabiberi de ilave edip, sos kıvamına gelene kadar kaynatın. Yumuşayan salyangozları da sosa atın. Son olarak, sarımsağı dövüp yemeğe ekleyin ve sıcak servis edin. Afiyet olsun. Maydanoz ve acı eklemeyi unutmayın. Tüm aileleri bir araya toplayan bir yemeğimizdir.” dedi.
Esmeri Alev Ekebaş
- Hayali Eyüp Gülmez RöportajıEsmeri Alev Ekebaş - 1 Şubat 2022
- Datça’nın Basın Tarihi Celal Ersoy Röportajı Esmeri Alev Ekebaş - 4 Ocak 2022
- 2021’de Kalanlara Veda Online SergisiHaber: Esmeri Alev Ekebaş - 31 Aralık 2021
Yazın sıcakta garavilleler ot ağaç veya taşlara yapışıp yaz boyunca sıcakta kendilerini hapsedip yaşamaya devam ederler. Bu süre içinde bağırsaklarına hiç bir şey girmediği için ilk yağmurlarla birlikte yapıştıkları yerden ayılırlar. İşte o zaman ilk yağmurda daha bağırsağına bir şey girmeden toplanır ve pişirilir. Datça yöresine özgüdür. Ben henüz yemedim yiyemedim ama bizim evde eşim çocuklar ve damadımız yiyorlar.
Tatmadığım ama gördüğüm bir yemek. Şimdi okurken nasıl iştahla yedikleri gözümün önüne geldi. Tüh keşke tatsaydım demediğim bir yemek türü. Güzel yazınızla hatırlattığınız için teşekkürler.