– Aydınlık, günden güne koyulaşan karanlığın içinden çıkacaktır. Bu umut ve dilekle bakıyorum geleceğin Türkiye’sine…
1 – Eğitim akılcı, çağdaş, ezberci olmayan, düşünen, araştıran, sorgulayan kuşaklar yetiştiren bir temele oturtulmalıdır. Üniversiteler özerk olmalı, yöneticileri öğrenci ve öğretim üyeleri seçmelidir. Yabancı dille eğitim kaldırılmalı ve yabancı dil öğrenimine ağırlık verilmelidir. Örneğin öğleye kadar normal program, öğleden sonra yabancı dil eğitimi yapılabilir. Taşımalı eğitimden kaçınılmalı, köy ilköğretim okulları açılmalıdır.
2 – Din dili mutlaka Türkçe olmalı, Diyanet kaldırılmalı, herkes inancını özgürce yapabilmeli, devlet dine kaynak ayırmamalı, din görevlilerinin ücretini din hizmeti alan vatandaşlar ödemelidir. Böylece din siyasal otoriteden bağımsız olarak gerçek değerini bulacaktır. Dindarların bunu isteyeceğini düşünüyorum. Çocuklara 14 yaşından önce din eğitimi verilmemeli.
3 – Türk Dil ve Tarih Kurumları Atatürk’ün vasiyet ettiği gibi özerk yapıya kavuşturulmalıdır. Türk yazarların kitaplarının dünya dillerine çevrilmesine devlet bir biçimde destek vermelidir. Tabelalar Türkçe olmalı, zorunlu durumlarda yabancı dil altına küçük puntolarla yazılmalıdır. Türkçe öğrenmeyen kimse kalmamalı, bunun yanında başka yerel dilleri öğrenmek isteyenlere olanak verilmelidir.
4 – Yargı tamamen bağımsız olmalı, üst mahkemeler kanalıyla kendi kendini denetlemeli, hükümetler asla yargıya etki etmemelidir. Savcıların emrinde adli polis olmalıdır.
5 – Yerel ve genel seçimlerde ön seçim yüzde yüz oranda zorunlu olmalı, dernek ve sendikalarda delege sistemi kaldırılarak bütün üyelerin katılımı ile doğrudan seçim yapılmalıdır. Parti genel başkanlarını bütün üyeler seçmelidir.
6 – Ağaç kesmeye ve orman yakmaya çok ağır cezalar getirilmeli, kentlerin kişi başı yeşil alanı yeterli oranda olması yönünde çaba gösterilmeli. Meralar hayvancılık İçin köylüye ayrılmalıdır.
7 – Enerjide kademeli olarak fosil yakıtlardan vazgeçilerek rüzgar, güneş gibi çevreci enerjilere yönelinmelidir. Füzyon enerjisi gibi yeni enerji kaynakları ile güneş enerjisinin depolanması çalışmalarına önem verilmelidir.
8 – Sanayide mutlaka Cumhuriyetin başlattığı imalat sanayisi ile bir yatırım alanı belirlenmeli ve hedefe varıncaya kadar bu alana yoğunlaşılmalıdır. Kaliteye önem verilerek, marka yaratmaya önem verilmelidir.
9 – Tarımda ürün planlaması yapılarak ülke ve dünya ihtiyaçlarına göre ekim yapılmalı, tarım kooperatifleri desteklenmeli ve yetişmiş ürünleri devlet mutlaka satın alarak dış pazarlarda pazarlamalıdır.
10 – Ermeni zorunlu göçünden başlayarak, Cumhuriyet döneminde karanlıkta kalan bütün olay, yolsuzluk ve cinayetler aydınlatılmalı, suçlular ilan edilmelidir.
11- Orta Asya’daki Türk varlığı, göç eden Yahudi, Budist, Hristiyan ve Müslüman Türkler ile 8-10 bin yıllık Anadolu uygarlıkları incelenerek Arap etkisinden ayrı özgün bir Türk kültürü ortaya konmalı ve Türk Cumhuriyetleri ile ortak bir abecede (alfabe) anlaşarak kültürel bağlar güçlendirilmelidir.
12- Devlet erkinden bağımsız gıda denetim, sağlık ve Adli Tıp Kurumu olmalıdır.
13- Tarih ders kitapları, boş övünmelerden uzak, İslamlık öncesi ve Anadolu Uygarlıklarını dışlayan değil, benimseten bir bakış açısıyla yeniden yazılmalıdır.
14- Kamu ihaleleri saydam olmalı, verilen teklifler ve kazananlar açıkça ilan edilmeli, bütün kurum ve kuruluşlar yıllık harcamalarını açıklamalıdır.
15- TBMM’nin saygınlığı arttırılmalı, yargı, yönetim ve yasamanın, dördüncü güç olarak medyanın bağımsızlığı sağlanmalıdır.
16- Plansız tarım, bilinçsiz ekim ve sulama Anadolu’yu çölleştiriyor. Yeraltı suları bitiyor. Konya ovasında derin obruklar oluşuyor. Damlama sulamaya faizsiz kredi verilmeli, her yerde sulu tarım yapma inadından vazgeçilmeli ve ekim planlanmalı.
17- Kedi, köpek gibi evlerde beslenen hayvanlara kimlik çıkartılmalı, sahipsiz sokak hayvanı olmamalı, Pitbull gibi vahşi hayvan besleyenlere ağır cezalar getirilmelidir. Apartman dairelerinde, hafta içinde, saat 21.00’den sonra gürültü yapanlara izin verilmemeli
18- Yap-işlet-devret sistemi ile yapılan işlerin geri ödemeleri yıllık enflasyon artışı ile Türk Lirası ile yapılmalı, limanlar devletleştirilmelidir.
- Yunan AskerlerininBakışıyla Anadolu Harekatı İlyas Küçükcan-Ethem Arı - 9 Kasım 2022
- Geleceğin Türkiye’siEthem ArıKatkı: 4 - 31 Mart 2022
- Gazetecilik Ethem Arı - 12 Mart 2022
Bu ülkenin kalkınması için gerekenleri madde madde yazmışsınız. Anlaşılır, kolay okunur olmuş. Elinize sağlık. Bence en önemlisi parlamenter sisteme dönüş ve kuvvetler ayrılığı. Bunlar demokratik bir cumhuriyet olmamızın temel şartıdır. Tabii laiklik önemini her zaman korur. Kadın hakları, daha doğrusu insan hakları ve çalışanların hakları konusuna önemle eğilmelidir. Eğitim, laiklik, insan hakları, adalet, sosyal devlet huzur ve güvenli bir gelecek için şarttır, diyorum.
Türkiye’nin temel sorunları ve çözümlerini ne güzel özetlemişsiniz. Nedense bilmelerine rağmen siyasiler sağ, sol fark etmez deve kuşu gibi kumun içine kafalarını gömüyorlar, emeklerinize sağlık