2020 yılı yaşantımızda birçok değişikliklere yol açan bir yıl olarak anımsanacak. Tüm sektör ve ülkeler Covid 19 virüsünden etkilendi. İster istemez pandemiden etkilenirken profesyonel ve sosyal anlamda küresel olarak pek çok şey değişti. ZOOM ve benzeri diğer değişikliklerin çoğu artık yaşantımızın değişmez parçası haline geldi.
Koronavirüs ile birlikte yaşantımıza hızlı bir giriş yapan ZOOM, 2021 yılının sonlarına yaklaşırken, yerini perçinledi. Kaliforniya San-Jose merkezli, 2011 yılında kurulan Zoom’un Kaliforniya ve dünyanın farklı noktalarında ofisleri bulunmaktadır. Ve bizler artık ZOOM’suz bir yaşam şekli düşünemeyiz.
2019’un 11. Ayında Gelecek ile ilgili yazılarımı kaleme alırken değişimin hayatımızda bu kadar hızla kalıcı olarak yer edineceğini asla öngöremezdim. Koronavirüs zaten var olan değişim trendini daha da hızlandırdı ve kalıcı kıldı. Covid 19 salgını, bireylerin nasıl düşündüğünü, onlar için neyin önemli olduğunu, nelerin öncelikler arasında yer aldığını; çalışma şeklini değiştirseler de işteki başarı ve tatmini aynı seviyede nasıl tutabileceklerini sorgulamalarına sebep oldu.
Eğitimden sağlık hizmetlerine, perakendeye, finansal hizmetlere ve profesyonel hizmetlere kadar her şey değişti. “Dijital dönüşüm” sürece damgasını vurdu. Şirketlerde başarıyla kullanılan dijital sistemleri dönüştürmek ihtiyaç haline gelince analogdan süratle uzaklaşıldı.
Örneğin, hiç aklımıza uzaktan eğitimin tüm yılı kapsayacağı gelir miydi? Süratle keskin bir dönüş yapan eğitim sistemi 2020 yılında uzaktan eğitim konseptinin hızlı, sürdürülebilirliğini yaşadı. (Keşke internete ülkemizin her yerinden ücretsiz ulaşabilse ve öğrencilerimizin tümünün elinde laptop olabilseydi) Tatil ve eğitim iç içe geçiverdi. Uzaktan eğitimle bir kısım öğrenciler, Dünya çapında eğitim fırsatlarından yararlanıp dersler aldılar. Görülüyor ki; öğretme ve öğrenme eylemleri tamamen değişti. Ortaya çıkan hibrit model kalıcı olmaya aday ve geleneksel ile geleneksel olmayan kurumsal öğreti yapılarının bir karışımı olan modeller göreceğiz.
Sağlık Hizmetlerimizi, hekimlere gitmeden internet üzerinden almaya başladık. Muayene ve kontroller, bir uzman doktorla bağlantı kurarak kısa yoldan yönlendirme yoluyla deneyimleniyor. Kalp atış hızını, kan basıncını veya görsel tetkikleri ölçebilen akıllı saatler, telefonlar sayesinde fiziki doktor ziyaretlerinde azalmalar başladı. Bu da tüm taraflar için verimliliği artırdığı gibi çok daha gelişmiş bir yaşam deneyimini mümkün kılıyor. Hala hastanelere gitmekten çekiniyoruz ve Tele sağlık gittikçe cazip hale geliyor.
Tele siparişlerle perakendeden varlık yönetimine, yatırım bankacılığına kadar tüm finansal hizmetler de ciddi ve kalıcı değişiklikler meydana geldi. Bankacılar, müşteriye evlerinden iletişimle ulaşabildi. İşlerin ciddi çoğunluğu bu şekilde halledebildi. Bankalar ve birçok işyerleri kapandı ya da sayıları azaltıldı. Varlık yönetimi danışmanları, sanal platformlar sayesinde coğrafi kısıtlamaları aşabildi. Yatırım bankacıları, az seyahatle ve tabi daha uygun maliyetlerle daha fazla anlaşma yönetip yürütebilecekler.
Bu arada olumsuz etkilenen sektörleri de unutmayalım. Havayolu seyahati, evde kalma ve sosyal mesafe zorunlulukları nedeniyle alt üst oldu. İş seyahatleri sekteye uğradı. Elbette, pandeminin 2022 yılı Bahar aylarında-bilim adamlarının öngörüsüyle-normal grip normlarında seyriyle bu durum değişecek; belki de evde uzun süre kısıtlı kalmanın etkisiyle insanlar eskisinden daha fazla seyahat edeceklerdir.
Yüz yüze gerçekleşen, sosyalleştiğimiz sergi, fuar, kokteyl, sinema, tiyatro gibi etkinlikler birden ortadan kalkarken (ve bizi asosyal yaparken) bir gecede sanal ortama taşınarak, You tube üzerinden açılan sohbet kanalları ve bireysel interaktif etkileşimlerle yer değiştirdiğini gördük. İnternet üzerinden oluşturulan aktif kanallara hemen uyum sağladık. Daha fazla konuşmacı ve katılımcıya ulaşan interaktif sunumları, o an katılamasak bile sonradan izleyebildik.
Pandemiyle birlikte market, restoran ve hatta alkol satışı bile getir-götür fiillerinin sıfatlaştığı satış kanalları üzerinden interaktif olarak gerçekleşti ve sürüyor. Siparişler tavan yaptı. İnternet üzerinden verilen siparişlerin ulaştırıldığı kurye hizmetleri çoğaldı. İşsiz ordusu gençler motor üzerinde kuryeliğe başladılar. Yeni bir iş alanı doğdu ve güçlenmeye devam edecek. Belli ki her türden işletmeci, e-ticaret fırsatlarına yatırım yapmanın yanı sıra, on-line alışveriş hizmetlerini geliştirmek için lojistik ve teslimat operasyonlarını güçlendirmeye devam edecek.
Görülüyor ki kısa sürede iş uygulaması entegrasyonlarıyla kurumlara üstün deneyim sunan ve gelişen araç ve programlarla özel iş akışları yaratımlarını sağlayan ZOOM gibi birçok iletişim platformları devreye girecek.
Yaşam hızla dönüşüyor. Ülkem insanlarının bilgi, görüş, fikir ve etkileşim donatılarını arttırarak, bu sürece hızla uyum sağlamalarını dileğimle; hepimize kolay gelsin.
Harika Ören
Kocaeli/İzmit
7.11.2021
- Bin Aydan Hayırlı Ramazan Ayı Harika Ören - 5 Nisan 2022
- Mimoza’nın Ritmi Harika Ören - 3 Mart 2022
- Geççek, Gitçek!Harika Ören - 21 Şubat 2022
Kaleminize emeğinize sağlık TEŞEKKÜRLER