Sen 9 Eylül dersin iki kelime
Ben değişen yazgı anlarım
Özgürlük anlarım, bağımsızlık,
Sen İzmir dersin iki heceyle
Ben sevinçten ağlarım
★★
Tarihin başı mı dönmüş
Şimşek hızı geldiklerinde?
Şaşırmış mı toprak
Ayakları yere değmeyen atlar geçerken?
Önce deniz mi görmüş
Kavruk yüzlü neferleri?
★★
Bugün 9 Eylül
Tam sırasıdır canlandırmanın hatıraları
Sen 9 Eylül dersin iki kelime
Ben onurlu bir halk anlarım
Rüzgârın çevirdiği sayfa anlarım
Sen İzmir dersin iki hece
Ben saygıyla ayağa kalkarım.
İzmir’in Kurtuluşu günü ile ilgili Gazeteci, Yazar, Şair Haluk ışık tarafından yazılmış en güzel şiirlerden birisidir.
***
Hiçbir şekilde tutsaklığı kabul etmeyen bir ulusun Kurtuluş mücadelesi 26 Ağustos 1922 tarihinde Büyük Taarruz ile başlamış ve Türk ordusunun işgal kuvvetlerini İzmir’den denize döküldüğü 9 Eylül tarihinde sona ermiştir. 9 Eylül İzmir’in yeniden doğduğu gündür. Doğum günüdür. Birçok yerde tarihsel bilgilerle Kurtuluş anlatılacaktır. Ben bu bayramı doğum gününü şiirlerle şarkılarla anımsayalım yaşayalım istedim.
İzmir Özgürlük meşalesini ilk ateşleyen ilk olmuştur. Kurtuluş mücadelesi yine İzmir’de sona ermiştir.
İşte bizler için, bu günler için diyet ödeyenlerden birisi de gazeteci Hasan Tahsin’dir. Genç gazeteci “Hasan Tahsin” veya diğer adı ile “Osman Nevres” Emperyalist işgalci devletlere karşı özgürlük ve bağımsızlığın ilk kurşunlarından birisini 15 Mayıs 1919 tarihinde atarak kurtuluşun ateşi yakanlardan birisidir.
***
9 Eylül Mudanya Ateşkes Antlaşması ve sonrasında Lozan Barış Antlaşması’na uzanan süreci başlatan Millî Mücadele’nin sona ererek Türk milletinin kurtuluşu ve bağımsızlığını elde edişinin simgesi olmuş çok önemli bir tarihi olaydır
***
Turgut Özakman “Şu Çılgın Türkler” isimli kitabında Kurtuluş mücadelesini anlatırken: “Bir romanda yaşadığımı düşünüyordum. Yanılmışım. Böyle roman mı olur? Bağımsızlığı ve özgürlüğü için mücadele eden bir halkın destanı bu.” (1)
***
Mustafa Kemal Atatürk savaştan yorgun yaralı askerlerle nasıl mücadele edileceğini düşünürken cehalet ile de nasıl mücadele edileceğini şu sözlerle anlatır. “Cahillikle, ilkellikle savaş, düşmanla savaştan daha az önemli değildir.” (2)
“…Anadolu’yu yüzlerce yıl, yalnız canına ve malına ihtiyacın olduğu zaman hatırlarsan, bunun dışında kaderine terk ve cehalete teslim edersen, sonuç tabii böyle olur. İnsanlarımızı okutmamış, bilinçlendirmemiş, kafalarını ve yüreklerini milli bir terbiyeden geçirmemişiz ki. Cami okullarında ve medreselerde, ne tarih, coğrafya dersi verilir, ne de vatan, millet nedir öğretilir. Bu yüzden iki yıldan beri düşman kadar, cahil, gafil ve hainlerle de uğraşıyoruz…” (3)
Kurtuluş savaşı Anadolu insanının canları ile mücadele ettikleri özgürlük ve bağımsızlık mücadelesi savaşıdır.
Yoktan var olmuş bir ulusun Kurtuluş ve Özgürlük mücadelesidir bu destan.
***
Kurtuluş savaşını En güzel anlatan destan dünyaca tanınan değerli şair Nazım Hikmet tarafından kalem alınan Kuvayı milliye destanıdır. O destandır ki tüm kahramanlar gözünüzde canlanır.
«Dörtnala gelip Uzak Asya’dan
Akdeniz’e bir kısrak başı gibi uzanan
bu memleket bizim.
Bilekler kan içinde, dişler kenetli, ayaklar çıplak
ve ipek bir halıya benziyen toprak,
bu cehennem, bu cennet bizim.
Kapansın el kapıları, bir daha açılmasın,
yok edin insanın insana kulluğunu,
bu dâvet bizim…
Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür
ve bir orman gibi kardeşçesine,
bu hasret bizim…»> (4)
***
İşte bu güzel canım memleket Özgürlüğün başkenti Canım İzmir doğum gününden önce her doğumun sancılı olması gibi işgal kuvvetlerince terk edilirken geride yanan bir şehir bırakılmıştır.
***
Sonra.
Sonra, 9 Eylülde İzmir’e girdik
ve Kayserili bir nefer
yanan şehrin kızıltısı içinden gelip
öfkeden, sevinçten, ümitten ağlıya ağlıya,
Güneyden Kuzeye,
Doğudan Batıya,
Türk halkıyla beraber
seyretti İzmir rıhtımından Akdeniz’i.
Ve biz de burda bitirdik destanımızı.
Biliyoruz ki lâyığınca olmadı bu kitap,
Türk halkı bağışlasın bizi,
onlar ki toprakta karınca,
suda balık,
havada kuş kadar
çokturlar;
korkak,
cesur,
câhil,
hakîm
ve çocukturlar
ve kahreden
yaratan ki onlardır,
kitabımızda yalnız onların mâcereları vardır… (5)
***
Evet tutsaklığa hayır diyen bir ulusun Kurtuluş ve özgürlük mücadelesi 9 Eylül’de İzmir’in Kurtuluşu ile sona ermiştir.
O İzmir ki aydınlığı Bağımsızlık ve Özgürlük tutkusunu, memleket sevgisini Atatürk sevgisini yüreklerine kazımışlardır.
İzmir’in dağlarında çiçekler açar
Altın güneş orda sırmalar saçar
Bozulmuş düşmanlar yel gibi kaçar
Yaşa Mustafa Kemal Paşa yaşa
Adın yazılacak mücevher taşa
Dizeleri marş halinde sadece İzmir’de değil hemen hemen ülkenin en batısından en doğusuna hüzünde de sevinçli günlerde de söylenir olmuştur.
***
Doğum günün kutlu olsun İzmir’im.
Bugün bir kadın olarak diğer uygar uluslardan önce bazı medeni haklara sahip olduysam. Bugün bir kadın olarak kendi ayaklarımın üzerinde durup özgürce yaşayabiliyorsam bu günler için mücadele eden Başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları sayesindedir.
Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ” Ben, bütün İzmir’i ve bütün İzmirlileri severim. Güzel İzmir’in temiz kalpli insanlarının da beni sevdiklerinden eminim.” demiş.
Biz de seni sonsuz sevgi ile seviyoruz Atam …
İzmir sokaklarında büyüdüm ben. Çağdaş, laik ve Atatürkçü olmayı öğrendim bu sokaklarda. Biz kimsenin nerede doğduğuna cinsiyetine parasına puluna mevkiine bakmayız. İnsan mı diye bakarız, Atatürkçü mü diye bakarız. Bu bize yeter.
Hiç kimsenin karşısında başımı eğmiyorsam işte onun içindir ki Kurtuluş destanın isimli isimsiz bütün kahramanlarının anıları önünde saygı ve sevgiyle eğiliyorum.
Yazımızı Haluk Işık’ın dizeleri ile bitirelim.
“Sen 9 Eylül dersin iki kelime
Ben onurlu bir halk anlarım
Rüzgârın çevirdiği sayfa anlarım
Sen İzmir dersin iki hece
Ben saygıyla ayağa kalkarım. “
Semihat Karadağlı 08.09.2021/İzmir
Yararlanılan Kaynaklar:
- Şu Çılgın Türkler, Turgut Özakman (Sayfa 92)
- Şu Çılgın Türkler, Turgut Özakman (Sayfa 174 – Mustafa Kemal Atatürk)
- Şu Çılgın Türkler, Turgut Özakman (Sayfa 216 – Mustafa Kemal Atatürk)
- Cumhuriyet’in İzmir’i dergisi / 09.08.2008
- Kuvayı Milliye Destanı/Nazım Hikmet
- Bir Kadın Tüm Dünyayı Değiştirebilir Semihat Karadağlı - 7 Mart 2022
- Hop Dedi DünyaSemihat Karadağlı - 18 Aralık 2021
- Şehri İstanbul Semihat Karadağlı - 28 Kasım 2021
Bu gün sadece İzmir’in değil, Türkiye Cumhuriyetinin doğum günüdür aslında. Bu güzel yazınız için kutlarım. Teşekkürler ???
Türkiye’nin aydınlanma çabaları Japonya ile birlikte 1800’lü yıllarda başladı. Bu çabalar ve karşı duruşlar nedenleri-sonuçları ile ders kitaplarında yeterince anlatılmaz. Bunun yerine fetih dönemleri abartılarak anlatılır. Yavuz’un İran’da yıktığı devletin Türk devleti olduğu, Mısır’da yıktığı Kölemenler’in Arapların devşirmeyi başaramadığı Türk çocukları olduğuna değinilmez.
*
200 yıllık aydınlanma çabalarımız içinde Kurtuluş savaşımız ve Atatürk devrimleri çok önemli bir yer tutar. Çünkü öldü, bitti diye paylaşılan bir ulus ayağa kalkarak Batı’nın yüzyıllar alan aşamalarını bile geride bırakmıştır. Batı’nın ve İslam coğrafyası egemenlerimin gözünde Atatürk devrimlerinin günahı büyüktür. İşte bundan ötürü 1930 yılında, henüz Cumhuriyet 7 yaşında iken Alman Ortadoğu Uzmanı Kurt Ziemke “Yapılması gereken, Kemalist Cumhuriyet’in hem din düşmanı hem de Kürt düşmanı olduğu temasını gündeme getirip işlemektir. . . “ diyebilmiş, Batı’nın her alandaki bütün politikaları bu yönde olmuştur.
*
12 Eylül 1980 Pentagon generalleri darbesi ile Atatürk Devrimlerine en büyük darbe vurulduktan sonra dilimiz ve tarihimiz ayaklar altındadır. Çünkü ulusları ulus yapan-yaşatan dil ve tarihtir. Dikkat edilirse son 20 yılda gizli-açık en çok eleştiri Cumhuriyet’in ilk çeyreği yıllara ve o yılların yaratıcılarına yapılmaktadır.
*
Mustafa Kemal’in çocukluğundan beri düşü olan “vatan nasıl kurtulur” düşüncesi 1918 yılı son aylarında Vahdettin’i İngiliz İşgali altında olan İstanbul’dan Anadolu’ya geçmeye ikna çalışmaları ile başlar. Padişah ikna edilemeyince Mustafa Kemal’in 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak basması ile eyleme dönüşür. 9 Eylül 1922’de İzmir’in kurtuluşu ile biten, dolu dolu 4 yıla yakın süren Türk’ün Ateş çemberinden çıkışı yeni kuşaklara anlatılamıyor. Ders kitaplarındaki konular gerçeklerden uzak, kuru övgülerle dolu. Oysa gerçekler anlatılabilirse o yilların Türk çocuklarına onur, gurur ve yurt sevgisi aşılayacak yönü vardır.
Semihat Hanım, bu önemli günün anlamlı yazısı için sizi kutluyorum. Emekleriniz övgüye değer. Bir kez daha, sonsuza kadar kutlu olsun İzmir’in ve ülkemizin kurtuluşu.