İzmir’in Kurtuluşu Ethem Arı

 

Ethem Arı’nın Semihat Karadağlı’nın yazısının altına yazdığı yorumdur. Ethem Arı yorumları bağımsız yazı gibidir. Yorumlarda kalmasına gönlümüz razı değil.

Türkiye’nin aydınlanma çabaları Japonya ile birlikte 1800’lü yıllarda başladı. Bu çabalar ve karşı duruşlar nedenleri-sonuçları ile ders kitaplarında yeterince anlatılmaz. Bunun yerine fetih dönemleri abartılarak anlatılır. Yavuz’un İran’da yıktığı devletin Türk devleti olduğu, Mısır’da yıktığı Kölemenler’in Arapların devşirmeyi başaramadığı Türk çocukları olduğuna değinilmez.

200 yıllık aydınlanma çabalarımız içinde Kurtuluş savaşımız ve Atatürk devrimleri çok önemli bir yer tutar. Çünkü öldü, bitti diye paylaşılan bir ulus ayağa kalkarak Batı’nın yüzyıllar alan aşamalarını bile geride bırakmıştır. Batı’nın ve İslam coğrafyası egemenlerinin gözünde Atatürk devrimlerinin günahı büyüktür. İşte bundan ötürü 1930 yılında, henüz Cumhuriyet 7 yaşında iken Alman Ortadoğu Uzmanı Kurt Ziemke “Yapılması gereken, Kemalist Cumhuriyet’in hem din düşmanı hem de Kürt düşmanı olduğu temasını gündeme getirip işlemektir… ” diyebilmiş, Batı’nın her alandaki bütün politikaları bu yönde olmuştur.

12 Eylül 1980 Pentagon generalleri darbesi ile Atatürk Devrimlerine en büyük darbe vurulduktan sonra dilimiz ve tarihimiz ayaklar altındadır. Çünkü ulusları ulus yapan-yaşatan dil ve tarihtir. Dikkat edilirse son 20 yılda gizli-açık en çok eleştiri Cumhuriyet’in ilk çeyreği yıllara ve o yılların yaratıcılarına yapılmaktadır.

Mustafa Kemal’in çocukluğundan beri düşü olan “vatan nasıl kurtulur” düşüncesi 1918 yılı son aylarında Vahdettin’i İngiliz İşgali altında olan İstanbul’dan Anadolu’ya geçmeye ikna çalışmaları ile başlar. Padişah ikna edilemeyince Mustafa Kemal’in 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak basması ile eyleme dönüşür. 9 Eylül 1922’de İzmir’in kurtuluşu ile biten, dolu dolu 4 yıla yakın süren Türk’ün Ateş çemberinden çıkışı yeni kuşaklara anlatılamıyor. Ders kitaplarındaki konular gerçeklerden uzak, kuru övgülerle dolu. Oysa gerçekler anlatılabilirse, o yılların Türk çocuklarına onur, gurur ve yurt sevgisi aşılayacak yönü vardır.

Semihat Hanım, bu önemli günün anlamlı yazısı için sizi kutluyorum. Emekleriniz övgüye değer. Bir kez daha, sonsuza kadar kutlu olsun İzmir’in ve ülkemizin kurtuluşu… 

ETHEM ARI
İzlemek için
4

Bu yazıyı da okuyabilirsiniz

Çocukluk Çağımız Daha Güzeldi Sadi Geyik

Anı

2 Yorumlar

  1. Tarihe olan ilgisini bilgisiyle taçlandıran Ethem beyi bu bilindik çabasından dolayı kutluyorum.

    2

Bir yanıt yazın