Tubitak Popüler Bilim Kitapları
Çeviri, Miyase GÖKTEPELİ
19. Basım, Kasım 2010, 470 sayfa
“Yazar hakkında” başlığı ile yazarı tanıtan bir bölümle başlayan kitap, “Sunuş” başlığı ile Prof. Dr. Tosun Terzioğlu’nun bilimin önemine vurgu yapan yazısı ile devam ediyor. 25 bölümden oluşuyor. Yazarın uzun önsözünden sonra 1. bölüm Albert Einstein’ın şu sözü ile başlıyor. “Gerçeklikle karşılaştırıldığında bilimde vardığımız düzey ilkeldir, çocuk oyuncağıdır. Ama sahip olduğumuz en değerli şey de odur. ”Kitabın özgün adını bilmiyorum. Ancak, sanki “Karanlık Bir Dünyada Bilimin Mum Işığı” adı bu sözden esinlenilerek verilmiş gibi.
Carl Sagan’ın (1934-1996) ülkemizde çıkan birçok kitabını okudum. Kendisini yakın çevremden biri gibi görüyorum. Sanıyorum hiçbir yazar bilimin coşkusunu halka anlatmada, merak güdüsü uyandırmada, en azından bana sevdirmede Carl Sagan kadar başarılı olamamıştır. Yazılarında genelde uzmanların kullandığı karmaşık bilimsel terimler yerine halkın anlayabileceği basit-yalın dil kullanmayı yeğliyor. Kuşkusuz bunda çevirmen saygın Miyase Göktepeli’nin çevirisi önemli etkendir O sadece yazar değil, Politzer ödüllü bilim insanı. Üniversitelerde dersler vermiş olan Sagan, Gezegen Araştırmaları Derneği Başkanlığı yaptı. Kendi projesi olan Güneş Yelkenlisi uydusu 25 Haziran 2019 günü fırlatıldı. Deneme uçuşları ile uygulamadan doğan eksiklikler-aksaklıklar uzun yıllar alabilir. Tamamlandığında uzay araçları yakıt taşımayacaklar. Güneş yelkenlileri, gelecekte daha ucuza ve daha kolay biçimde uzayda keşifler yapabilmemizi sağlayacak. Fotonları takip eden ve yıldızlardan gelen ışığı izleyebilen bu araçlar, insanlığın uzay yolculuğunda önemli rol oynayabilir. Böylece uzay yolculuklarının enerji sorunu çözülmüş olacak. Geriye sanıyorum zaman sorunu kalıyor.
Yazar bu kitapta bölüm başlarına bilim ve felsefenin evrensel adlarından kısa alıntılarla başlıyor. 25 bölüm boyunca bilim nedir, ne değildir, nasıl olmalı, halka nasıl anlatılmalı gibi akla gelebilecek sorular soruyor. Bu sorulara yanıtlar veriyor.. Kitaptan öğrendiğimize göre evrime inanların oranı gelişmiş ülkelerde bile çok düşük. Dünya çok karanlık ve biz bilimin mum ışığı ile önümüzü görme çabasındayız. “Karanlık Bir Dünyada Bilimim Mum Işığı” konusundaki başucu birkaç kitabımdan biridir. Bilimden söz eden yazı yazarken başvurabileceğim kaynak kitaptır. Bilimden söz etmek bana kaldıysa vah benim ülkeme!
ETHEM ARI / ESKİŞEHİR
- Yunan AskerlerininBakışıyla Anadolu Harekatı İlyas Küçükcan-Ethem Arı - 9 Kasım 2022
- Geleceğin Türkiye’siEthem ArıKatkı: 4 - 31 Mart 2022
- Gazetecilik Ethem Arı - 12 Mart 2022
Çok hoştu değerli hocam, benim gibi bilime, uzaya, galaksiye meraklı olmayan biri bile yazının sonuna kadar okuduysa , Marsa gitmeden önce bakkala, kasaba görünmeden evin yolunu tutmanın yollarını bulur. Devir geçim derdi, kutluyorum hocam…