Sıladan Gurbete Gönül Köprüsü 13. Bölüm Celalettin Ağırbaş

Dernekler

Zaman içinde Gelsenkirchen’de görevli Türk öğretmen sayısı on ikiyi bulmuştu. Bu arkadaşlarla hafta sonları buluşuyor; karşılıklı bilgi alışverişinde bulunuyorduk. Bu çalışmaların daha verimli olması için bir dernek kurma fikri ortaya atıldı. Fikir olumlu karşılandı. Kısa sürede dernek kurma çalışmaları tamamlandı.

1972 yılının Mart ayında “Gelsenkirchen Öğretmenler Derneği” kuruldu. Bu dernek, kendi dalında Almanya’da ilkti. Derneğin ilk işi, toplantılar düzenlemek oldu. Bu toplantılarda, öncelikle okullardaki Türkçe dersleri konusu tartışıldı. Daha sonraki etkinliğimiz ise, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı velilerin, Almanların, çocukların katılımıyla coşkulu bir şekilde kutlamak oldu.

GE – TSM Korosu

Bu dernekte, on beş yıl başkanlık yaptım. Dernek, faaliyetlerini şimdilerde de sürdürmektedir. Ulusal Ege- menlik ve Çocuk Bayramı ile Cumhuriyet Bayramı, hiç aksatılmadan her yıl kutlanmaktadır.

Görülen lüzum üzerine, 1990‟lı yılların başında, Atatürkçü Düşünce Derneği kuruldu. Amaç Cumhuriyet ilkelerini ve Atatürk’ü gençlere ve velilere tanıtmaktı.

Dernek kısa sürede büyük ilgi gördü. Çevre şehirlerden de aramıza katılanlar oldu. Türkiye’den değerli yazarları, bilim insanlarını davet ederek konferanslar düzenliyorduk. Son zamanlarda Türkiye’de esen negatif rüzgarlar, buradaki insanlarımızı da etkiledi. Derneğe duyulan ilgi azalmaya başladı. Ve ne yazık ki on yedi yıl sonra derneği kapatmak zorunda kaldık.

Bu derneklerin dışında, bir de Öğretmenler Derneği’nin çatısı altında, 1996 yılında Türk Sanat Müziği Korosu oluşturduk. Haftada bir gün, dört saat çalışma yapılıyor; senede bir veya iki defa konserler düzenleniyordu.

Daha sonra bu oluşum, Türk Sanat Müziği Derneği adı altında çalışmalarını sürdürdü. Bu derneğin çalışmaları halen devam etmektedir. Çalışma ve konser programları da hiç aksatılmadan aynı biçimde sürdürülmektedir.

1980‟li yılların başında “OKUR” Kitap ve Yayınevi’ni açtım. Artık kitaplarımı kendim basıp okullara ulaştırıyordum. Öğretmenliğe devam ettiğim için, yayınevinin başında eşim ve oğlum bulunuyordu. Okullarla ve resmi dairelerle yazışma işlemlerini ise ben yürütüyordum.1992 başlarında ciddi bir rahatsızlık geçirdiğim için yayınevi ile fazla ilgilenemedim

Bu arada, birkaç öğretmen arkadaş daha kitaplar hazırladı ve yayınevi açtılar. Böylece bizim işlerimizde gerileme oldu ve yayınevini devretmek zorunda kaldım.

1980’li yılların başında Almanya’da Türkçe ve İslam  Din Bilgisi  dersleri  için  program  Oluşturma  ve  bu programlara göre kitap hazırlama komisyonları kuruldu. Bu komisyonlarda bana da görev verildi. Bilahare bu programın ve programa uygun hazırlanmış kitapların okullarda uygulanmasına geçildi. Önce görevli Türk öğretmenleri için altı ay süreli seminerler açıldı. Bu seminerlerde ben de görevlendirildim. Bu çalışmalar, 2000’li yılların başına kadar aralıksız sürdü.

On yıl Türkiye’de, otuz yıl Almanya’da olmak üzere kırk yıl çalışmanın sonunda, 2000 yılının başında emekliye ayrıldım.

GE – Öğrt. Derneği‟nin. Münster Başkonsolosu Sayın Ahmet Davaz Bey’ı Ziyareti

Emekli olduktan sonra çevrede bulunan Türk sanat müziği korolarına ud ve kemanımla katıldım.

Bu çalışmalar sonunda, sevilen şarkıların notaların- dan oluşan yüz seksen şarkılık bir derleme kitap hazırladım. Bu kitap, korolarda kaynak kitap olarak kullanıl- maktadır. Bu çalışmalarım, şimdilerde de aralıksız devam etmektedir.

DEVAM EDECEK

 

1

Bu yazıyı da okuyabilirsiniz

Çocukluk Çağımız Daha Güzeldi Sadi Geyik

Anı

Bir yorum var

  1. Nereden nereye, demek geldi içimden. İstek kararlılığını sürdürünce yaşam da sürprizlerini sıralıyor önümüze. Gönülden kutluyorum öğretmenim.

    0

Bir cevap yazın